keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Äiti Teresa, isää etsimässä


Äiti Teresan maine tunnetaan. Mutta miksi hänen lapsuudesta ei ole kuultu juuri mitään?

Huhtikuussa Turun yliopistossa vieraili Birminghamin yliopistosta Gëzim Alpion, joka on tutkinut Äiti Teresan elämää ja julkisuuskuvan rakentumista esimerkiksi teoksessaan Mother Teresa: Saint or Celebrity? (2007).

Vierailuluennollaan Alpion viittasi mediaesiintymisiin ja dokumentteihin, jotka tekivät Äiti Teresasta julkkispyhimyksen. Samoin hän pohdiskeli, mitä merkitsee se, että Äiti Teresa tunnusti yksityisesti, ettei usko Jumalaan. Suurimman osan ajasta hän pohdiskeli Äiti Teresan elämästä käytyä keskustelua.

Äiti Teresasta kirjoittavat jakaantuvat usein kahteen ääripäähän: niihin, joille katolinen nunna oli täydellinen kaikessa ja niihin, joiden mukaan hänet olisi pitänyt tuomita rikollisena. Näitä yhdistää ainakin se, että ne aloittavat siitä kun Äiti Teresa oli kahdeksantoistavuotias.

Tämä huomio vie Äiti Teresan länsimaisesta mediasta ja Kalkutan slummeista takaisin synnyinmaahansa, Albaniaan, josta myös Alpion on kotoisin.

Kyse ei ole niinkään Äiti Teresasta kirjoittaneiden unohduksesta tai tietoisesta vaikenemisesta, vaan siitä, ettei kohde puhunut lapsuudestaan ja nuoruudestaan julkisesti. Alpionin mukaan tähän on ainakin kolme selitystä.

Ensinnäkin, Äiti Teresa halusi suojella perhettään Albanian kommunistien mahdollisilta vainoilta. Toiseksi, Äiti Teresa halusi vaieta veljensä fasistisesta menneisyydestä. Äiti Teresan veli toimi Italiassa fasistien parissa, Albaniaa vastaan. Kolmanneksi, Äiti Teresa ei sietänyt tuskaa, jonka hän koki menettäessään isänsä kahdeksanvuotiaana.

Kaksi ensimmäistä selitystä ovat perusteltuja varotoimia, kun taas kolmas selitys perustuu vahvempaan freudilaiseen tulkintaan. Alpion totesi, ettei Äiti Teresa puhunut isästään juuri lainkaan. Ilmeisesti myrkytetyn isän menetys oli niin kova, ettei lapsuudesta puhuminen ollut helppoa tästäkään syystä.

Alpion tulkitsi Äiti Teresan toiminnan tästä näkökulmasta. Biologisen isän menettänyt tyttö vaihtoi kiintymyksensä jumalalliseen isään. Tätä hän etsi köyhiin kohdentuvan työnsä kautta.

Tulkintaa on vaikea arvioida, mikäli ei tunne yksityiskohtaisesti Äiti Teresan elämää ja siitä esitettyjä tulkintoja. Vähimmilläänkin se nostaa esiin kiinnostavan puolen Äiti Teresan elämästä ja tarjoaa vaikenemisen synnyttämään älylliseen arvoitukseen yhdenlaisen selitysmallin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti