lauantai 28. tammikuuta 2012

Deleuze A–Z

Ranskalaisfilosofi Gilles Deleuzen audiovisuaaliset haastattelut on vihdoin julkaistu englanninkielisellä tekstityksellä. Nyt myös ranskaa heikosti osaavat voivat tutustua ajattelijaan tässä muodossa.

L’abécédaire de Gilles Deleuze on siis nyt saatavilla muodossa Gilles Deleuze: From A to Z.

Noin kahdeksan tunnin kokonaisuus on sovitettu kolmelle dvd:lle. Ideana on se, että on valittu yksi teema per kirjain: A (animal, eläin), B (boisson, drink), C (culture) jne.

Deleuze asetti ehtoja alkuperäiselle projektille. Tärkein niistä oli se, ettei sitä saanut esittää ennen hänen kuolemaansa. Tässä on huima asenne-ero moniin nykyisiin ajattelijoihin, jotka hyödyntävät uutta mediateknologiaa ajatustensa levittämiseen. Deleuze totesi, että hän voi puhua vapaammin, ikään kuin haudan takaa, kun hän tietää, että haastattelut ovat julkisia vasta hänen kuoleman jälkeen. Haastattelut on tehty 1988-1989 ja tuolloin Deleuze oli jo melko sairas. 

Aakkostelun mukaan etenevät teemakeskustelut eivät ole yksinkertaisin väylä päästä sisään Deleuzen ajatteluun. Aloitteleville suosittelen muiden kirjoittamien johdantoteosten lukemista yhdessä valikoitujen Deleuzen kirjoitusten ja haastattelujen kanssa. Negotiations (Pourparlers) on sopiva valinta, kuin myös Dialogues, joka on kirjoitettu yhdessä Abc:n haastattelijan Claire Parnetin kanssa. Kun tähän nippuun vielä lisää jonkin Deleuzen tuhdimman teoksen, alkaa aloittelijan paketti olla valmis.

DVD on pikemminkin vaihtelua Deleuzen lukemiseen kuin mikään oikotie hänen ajattelunsa oppimiseen. Siinä hahmotellaan useita keskeisiä teemoja, mutta niiden opiskelu vaatii myös lukemista. Haastatteluissa Deleuze puhuu paljon elämästään, mutta se ei ole mikään ilmeinen avain hänen tuotantoonsa.

Deleuze-faneille ajattelijan katseleminen ja kuunteleminen on varmasti mielenkiintoista. Mitään ihmeellisiä esteettisiä tehokeinoja haastatteluissa ei kuitenkaan ole. Tosin Parnetin näkyminen peilin kautta on tyylikäs ratkaisu. Kun yleinen suhtautuminen tupakointiin on entistä kielteisempää, niin Claire Parnetin ketjupolttaminen on merkkinä siitä, että  maailma on muuttunut 1980-luvun lopusta.

Yksi pieni heikkous dvd-paketissa on: tekstitys menee paikoitellen sellaisella vauhdilla, että hitaasti lukevien ja ymmärtävien on välillä kelattava taaksepäin.

Haastattelut on kääntänyt englanniksi Charles J. Stivale. Muistan kuulleeni, että Stivale yritti saada oikeuksia haastattelujen julkaisemiseen kirjana, mutta niitä ei annettu. Hänen kotisivuiltaan löytyy kuitenkin englanninkielinen synopsis kustakin kirjaimesta, mutta hieman yli 20 euroa kolmen dvd:n paketista ei ole riistohinta. http://www.langlab.wayne.edu/CStivale/D-G/ABCs.html

Ei kommentteja: