keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Miten radiojuontaja välttää tyhjänpuhumisen?

Viime aikoina olen selaillut iltaisin vanhoja Soundeja. Niitä on kertynyt pino, jonka korkeus on noin puolitoista metriä. Suurin osa on vuosituhannen vaihteen molemmilta puolilta, ajalta, jolloin äitini sai niitä sivutyönsä vuoksi ilmaiseksi. Olen hakenut niitä vaatekomeron perukoilta muutaman kerrallaan.

Joulukuun 2001 numerossa on Love recordsin perustajana tunnetun Otto Donnerin haastattelu. Siinä hän toteaa radioiden soittolistoihin liittyen, että ”lähden kyllä siitä, että radiotoimittaja on oman alansa erikoismies tai -nainen, jolla on omat kiintymyksensä.” Tämä sai minut miettimään ja muistelemaan radionkuuntelua ja soittolistoja.

Vaikka kuuntelen radiosta valikoituja ohjelmia, lopetin aktiivisen kuuntelun pian Yle X:n tultua aalloille. Syynä ei ollut musiikki – tulihan sen soittolistalta työn lomassa siedettävää kamaa Kolmannesta naisesta muihin päivän perusjuttuihin. Lopetin siitä syystä, etten jaksanut kuunnella juontajien juttuja. Ne tuntuivat tyhjänpäiväisiltä.

Olin tietysti ajautumassa pois kanavan kohderyhmästä, mutta en pitänyt itseäni vähän yli 25-vuotiaana niin aikuisena, etten olisi voinut kuunnella nuorisolle kohdennettua kanavaa. Eihän Radiomafiankaan aikana nuorille kohdentaminen ollut sama kuin debiili tyhjäpuhuminen.

Tärkeämpää oli, ettei juontajilla ollut mitään sanottavaa mistään. Heillä ei ollut työnsä puolesta mitään intohimoa mihinkään asiaan. Riitti, kunhan he jutustelivat jotain siihen asti kunnes soittolistalta tuli seuraava raita.

Kuuntelijana väitän, että tämä on musiikkia soittavilla radiokanavilla olennaista: juontajalla täytyy olla jotain sanottavaa, ja jos hän valitsee itse musiikin, hänen on vaikea olla pelkkä tyhjänpuhuja. Lisäksi juontaja paljastaa jotain itsestään valitsemalla musiikin.

Kun juontaja profiloituu tätä kautta ja puhuu myös niistä asioista, joista hän välittää, on kuulijan helpompi luoda suhde koko kanavaan. Tämä esimerkiksi Yle X -kanavalta jäi tajuamatta. Vaikka kuulin päiväkausia jonkun Peltsin puhetta, en tiennyt alkuunkaan, mistä musiikista hän pitää tai mistä muista asioista hän on kiinnostunut – paitsi puhevirran ylläpitämisestä.

Itsensä esille tuomisessa voi mennä liiallisuuksiin. Radiojuontajan on varmasti syytä välttää tiettyjä aiheita. Musiikki ei kuitenkaan ole välteltävä aihe. Parhaat radio dj:t ovat olleet niitä, jotka osoittavat kiinnostuksensa musiikkiin. Riippumatta siitä, olenko itse jakanut heidän mieltymyksensä.

Kokemukseni, joka juontaa Otto Donnerin haastattelun aikoihin, oli niin voimakas, etten ole sen jälkeen päässyt sinuiksi edes soitettavan musiikin oman intohimonsa perusteella valitsevien radiotoimittajien kanssa. En, vaikka niitä tutut ovat satunnaisesti suositelleet. En, vaikka Areenan kautta satunnaisesti kuuntelen Bluesministeriä ja Kantritohtoria.
 

Ei kommentteja: