maanantai 2. marraskuuta 2009

Terveisiä mielenosoituksesta

Viime viikonloppuna saattoi tavanomaisen shoppailun vaihtoehtona seurata mielenosoituksia ja suurehkoa poliisioperaatiota. Kuten aikaisemmin Birminghamissa ja Manchesterissa, myös Leedsissä järjestettiin kahden vastakkaisen leirin mielenosoitukset samana päivänä. Yhtäällä mieltään osoitti EDL, English Defence League ja toisaalla UAF, United Against Fascism. Läntisen Yorkshiren poliiseilta paloivat lomat.

EDL vastustaa Englannin islamisoitumista ja kaipaa valkoista monokulttuurisuutta; UAF vastustaa fasismia, rasismia ja äärioikeistolaisuutta sekä juhlii monikulttuurisuutta.

EDL:n mielenilmaukseen osallistui noin 900 ihmistä. Kylteissä luki mm. ”Ban the Koran” ja ”No more mosques”. Monilla oli Englannin lippu (ei suinkaan Iso-Britannian Union Jack). Jollain oli Israelin lippu eli hyvää mainosta sinnekin suuntaan.

UAF:n kokoontumisessa oli arviolta 1500 ihmistä. Siellä oli oikeistolaisen BNP:n (British National Party) kieltämistä toivovia kylttejä, palestiinalippuja sekä vallankumouslippuja. Kuvassa oleva kaveri kertoi, että islam on rauhan uskonto ja että ”islam tarkoittaa rauhaa” (ei vaan ”alistumista”) ja että hän on syntynyt tässä maassa ja haluaa elää täällä.

Lopulta koko tapahtuma oli kurin ja järjestyksen voitto: ilmeisesti vain 9 pidätettiin pienistä asioista eivätkä osapuolet päässeet kohtaamaan – toisin kuin Manchesterissa. Tapahtumia seuranneena arvioin, ettei kovin moni edes halunnut osapuolten kohtaamista. EDL ei tehnyt elettäkään siihen suuntaan; UAF:n kannattajista muutama sata pyrki kohti EDL:n mielenosoituspaikkaa.

Yhdessä kohdassa oli vaara: UAF:n kannattajat pyrkivät pienen poliisimuurin läpi ja kuvaajat alkoivat juosta. Itse otin pari juoksuaskelta lähinnä siksi, etten halunnut jäädä mielenosoittajien ja poliisimuurin taakse muodostuvan ratsupoliisimuurin väliin. Viime hetkellä ehdin pois loukusta, kun juoksin tien sulkevan hevosen turvan alta. Pian tilanne rauhoittui eivätkä mielenosoittajat tulleet ensimmäisen poliisimuurin läpi. He olisivat päässeet, mikäli olisivat todella halunneet. Ehkä tärkeintä oli uhota poliisille.

Ei kommentteja: