sunnuntai 7. maaliskuuta 2010

Carlton Barracks

Olohuoneeni ja parvekkeeni näkymää ovat somistaneet huonokuntoiset asuintalot pahamaineisen, joskin Leedsin työläiskulttuurin kannalta perinteikkään Little Londonin alueella. Asuntoni keskustan pohjoisreunalla erottaa kehätien ja muutaman pankkirakennuksen kanssa keskustan Little Londonista. Parhaillaan osa alueesta on siirtymässä materiaalisesta eksistenssistä pelkästään kollektiivisessa muistissa kenties pysyväksi perinteeksi. Pahamaineisia 1960-luvulla rakennettuja Carlton Barrackseja puretaan vauhdilla.


Carlton Barrackseja kuvattiin äskettäin paikallisuutisissa taloiksi, joiden tyypillinen asukas oli huumediileri. Samalla muistettiin mainita kyseenalaisesta kunniasta muistuttava päivä vuodelta 2003, jolloin poliisi kirjasi alueelta 66 ”epäsosiaalisen käyttäytymisen” tunnusmerkit täyttävää tapausta. Tuolloin paikallislehti Yorkshire Evening Post nimitti aluetta huumediilerien satamaksi.


Opiskelijoiden ja monien paikallisten parissa kerrotaan tarinoita alueesta, jossa mukiloidaan tai ryöstetään. Yksi tarina kertoo veitsellä uhkaavasta ryöstäjästä. Hän sanoo, ettei halua vahingoittaa, mutta tarvitsee uhrin lompakon. Toinen on tarina kertojan kaverista tai tuttavasta, joka näki parvekkeelta, kun joku ammuttiin pikku-Lontoon kadulla.


Parakkien purkaminen laajentaa majapaikkani näkymää. Mutta mitä katselen seuraavan kerran, kun lenkkeilen pikku-Lontoon kaduilla? En tiedä, mutta juoksu on edelleen suositeltava askellaji, ainakin pimeällä.


Toisaalta, Leedsissä on huomannut, että ihmiset kauhistelevat alueita, joissa eivät asu, vaikka samaan aikaan asuisivat alueella, jota moni muu pitää turvattomana. Ei pikku-Lontoossa ole tarvinnut pelätä, jos siellä on kuljeskellut. Voi myös olla niin, että käsitykseni alueen turvallisuudesta perustuu aikaan, jolloin parakit on jo tyhjennetty asukkaista.


Lähes naapurissani sijaitsevat Lovell Park Tower Blocksit sen sijaan kunnostetaan ja yksityistetään, mikä saattaa käytännössä tarkoittaa vähävaraisten asukkaiden häätöä. Alue on niin lähellä ydinkeskustaa, ettei tällainen kehityskulku ole erityisen yllättävää, mikäli keskustan oletetaan laajenevan. Asukkaiden poliittinen mielikuvitus ja vastustus ulottui ainakin kadulle asti. Graffiteissa luki ”Hands off our Homes” ja ”Yuppies Out”.


Kuva on otettu parvekkeeltani, poikkeuksellisessa auringonpaisteessa. Sen perusteella voi olla vaikea uskoa, että asun keskustassa.

Ei kommentteja: