lauantai 27. huhtikuuta 2013

20 vuotta Wacon piirityksestä

Huhtikuun 19. tuli kuluneeksi 20 vuotta Yhdysvalloissa tapahtuneen pisimmän piirityksen päättymisestä. Helmikuun 28. vuonna 1993 viranomaiset pyrkivät Daavidin oksana tunnetun yhteisön tiloihin, koska he epäilivät tiloissa olevan laittomia aseita ja räjähteitä. Piiritys Mount Carmelissa, Wacon lähellä Texasissa päättyi väkivaltaisesti melkein kaksi kuukautta myöhemmin.

Daavidin oksan jäsenistä kuoli yli kahdeksankymmentä. Niiden mukana oli ryhmän johtaja, 33-vuotias David Koresh. Koresh, aikaisemmalta nimeltään Vernon Howell, oli karismaattinen johtaja, joka haki inspiraationsa ilmestyskirjasta. Hänen ryhmänsä oli erkaantunut adventisteista erilliseksi yksiköksi.

Muistan seuranneeni etäisesti tapahtumaa parikymmentä vuotta sitten, joskin silloin taisi olla muita prioriteetteja. Nyt päätin katsoa uudelleen aihetta käsittelevän dokumentin Inside Waco ja tutustua aihetta käsittelevään kirjaan Why Waco? Cults and the Battle for Religious Freedom in America vuodelta 1995 (kirjoittajina James D. Tabor ja Eugene V. Gallagher).

Jos tragediasta jäi jotain opittavaa, se lienee seuraava: tilanteen eskaloitumiseen vaikutti molempien osapuolten toiminta. Koresh ei päästänyt viranomaisia tiloihin eikä myöhemmin pitänyt lupauksiaan neuvottelutilanteessa. Viranomaiset puolestaan eivät ymmärtäneet Koreshin Raamattu-puheesta juuri mitään.

Jos Koreshin toimintaa yritetään ymmärtää, on tiedettävä, että hän oletti maailmanlopun saapuvan. Hän piti itseään Jeesuksen toisena tulemisena, ja lopun taistelussa ympäröivä yhteiskunta, Yhdysvallat, oli pahan ruumiillistuma. Automaattiaseiden hallussapidon ja niiden käytön harjoittelun taustalla oli tämä visio. Hän oli vakuuttunut, että ryhmä tulee kuolemaan Raamatullisen profetian mukaisesti.

Parempaakaan selitystä ei ole tarjottu niissä lähteissä, joihin olen tutustunut.

Viranomaisilta voi kysyä, miksi Koreshia ei voitu pidättää yhteisön rakennuksen ulkopuolella. Lisäksi, heidän olisi kannattanut vetäytyä miettimään siinä vaiheessa, kun yllätysisku yhteisön tiloihin paljastui ennen aikojaan (ja sai aikaan piiritystilanteen, joka ei ollut viranomaisten suunnitelmissa). Piiritystilanteen jatkuessa heidän olisi kannattanut pitää yllä neuvotteluvaihetta ja lykätä voimatoimiin siirtymistä. Samoin heiltä voi edelleen kysyä, eivätkö he ymmärtäneet Koreshin teologista visiota. Yksi omituisimmista yksityiskohdista on se, että viranomaiset pitivät piiritystä aluksi panttivankitapauksena. Tämä tapahtui siitäkin huolimatta, ettei Koresh missään vaiheessa uhkaillut eikä esittänyt vaatimuksia tai deadlineja. Viranomaiset eivät ilmeisesti ymmärtäneet, että yhteisön jäsenet olivat siellä vapaaehtoisesti.

Myös media olisi voinut toimia toisin. Se kuitenkin demonisoi yhteisön ”kultiksi”, jota johtaa ”syntinen messias”. Eihän media voi vastustaa, jos yhteisössä on valtakulttuurista poikkeavat seksuaaliset säädökset.

Yhdysvalloissa tapaus on toisinaan nostettu perusteluksi sille, että uskonnolliselle lukutaidolle on yhteiskunnassa kysyntää. Vaikka viranomaisilla olisi ollut käytettävissä uskonnon asiantuntijoita, ei konfliktilta olisi vältytty. Sen sijaan olisi voitu säästää ihmishenkiä konfliktin ratkaisemisessa.

Dokumentti Inside Waco (ensimmäinen osa): http://www.youtube.com/watch?v=t0jTEzyf1yc

Ei kommentteja: