tiistai 16. huhtikuuta 2013

Haastattelu uskonnosta mediassa

Maanantaina 8.4.2013 uutisoitiin Thatcherin kuolemasta. Yllättäen aivan saman kastin uutiseksi ei noussut samana päivänä julkaistu haastatteluni uskonnosta mediassa. Siksi mainostan netissä kuunneltavissa olevaa podcastia lyhyesti.

Edinburghin yliopiston jatko-opiskelijoiden luotsaama ja esimerkiksi Brittien uskontotieteen järjestön taloudellisesti tukema verkkosivusto Religious Studies Project sisältää haastatteluja monilta uskontotieteilijöiltä ja myös muilta uskonnontutkijoilta. Mukana on akateemisia supertähtiä, kuten Bruno Latour, uskonnontutkimuksen merkittäviä professoreja ja myös uransa alkutaipaleella olevia tutkijoita. Aiheet vaihtelevat laidasta toiseen, kunhan ne jotenkin liittyvät uskonnontutkimukseen. Lienee sanomattakin selvää, että jotkut haastattelut ovat erittäin antoisia, kun taas toiset ovat vähemmän kiinnostavia.

Itse olen osallistunut aikaisemmin kahteen ryhmähaastatteluun: niistä ensimmäinen käsitteli uskonnottomuuden tutkimusta uskontotieteen viitekehyksessä ja toisessa pohdittiin Brittien väestökyselyn (Census 2011) tuloksia erityisesti uskonnon osalta. Nämä ilmestyivät vuoden 2012 lopulla.

Noin 40 minuuttia kestävä haastattelu uskonnosta mediassa tehtiin vuonna 2012, jolloin olin vierailevana tutkijana Edinburghissa. Siinä käsittelen lyhyesti monia yksittäisiä kysymyksiä, mutta yleisesti ilmaistuna haastattelussa pohditaan, mikä on uskontotieteen kontribuutio tieteidenvälisen aiheen tutkimiseen ja mitä kiinnostavaa aihealue tuo tai voisi tuoda uskontotieteeseen. Lisäksi haastattelussa tarkastellaan lyhyesti esimerkiksi toimittajien asennoitumista uskontoon, uskontojournalismin sisältöä ja median roolia kollektiivisten identiteettien rakentajana uskontodiskurssin kautta.

Haastatteluissa, varsinkin sellaisissa joissa ei puhuta omaa äidinkieltä, on omat ongelmansa, vaikka olisikin tehnyt muistiinpanoja ja miettinyt etukäteen, mitä haluaa sanoa. En ole kuitenkaan kiinnostunut tässä vaiheessa käymään läpi, mitä olisi voinut sanoa toisin ja mitä olisi pitänyt selventää yksityiskohtaisemmin. Haastattelu tarjoaa kyllä mielestäni relevanttia informaatiota ja näkemystä sekä riittävästi vihjeitä ja huomioita niille, jotka ovat kiinnostuneita etsimään lisätietoa.

Linkki haastatteluun:

 

Ei kommentteja: