perjantai 10. huhtikuuta 2020

Itseopiskelua koronan aikaan

Eristäytyminen on tarkoittanut yksille kiireitä perheen parissa, toisille tylsistymistä ja kolmansille mikään ei ole merkittävästi muuttunut. Käytännössä kaikki kuitenkin joutuvat kehittämään uusia keinoja tehdä sitä mitä haluavat. Jotkut jumppaavat online-ohjeiden mukaan, kun joukkoliikunta on jäissä. Jotkut katselevat artistien nettikeikkoja, kun perinteiset esiintymiset on peruttu. Molempia olen kokeillut, mutta merkittävin ”uutuus” on ollut kirjoihin perustuvien haastattelujen kuuntelu.

New Books -sivusto kokoaa teosten kirjoittajien haastatteluja. Itseäni on ammatillisista syistä kiinnostanut eniten uskontokategoria eli New Books in Religion. Olen kuunnellut muutamia aikaisemminkin, joten kyse ei ole tuntemattomasta sivustosta, mutta nyt olen pyrkinyt jonkinlaiseen systemaattiseen otteeseen. Olen kuunnellut yhden useimpina päivinä siitä lähtien kun tähän ryhdyin. Saldoni on nyt 19:

19. 10/4 David Niose (2012) Nonbeliever Nation: The Rise of Secular Americans
18. 9/4 John K. Nelson (2014) Experimental Buddhism: Innovation and Activism in Contemporary Japan
17. 9/4 James W. Laine (2015) Meta-Religion: Religion and Power in World History (!)
16. 9/4 Tracy Fessenden (2018) Religion around Billie Holiday
15. 8/4 Zoe Knox (2018) Jehovah’s Witnesses and the Secular World: From the 1870s to the Present (!)
14. 7/4 Arie L. Molendijk (2016) Friedrich Max Müller and the Sacred Books of the East
13. 6/4 L. Benjamin Rolsky (2019) The Rise and Fall of the Religious Left: Politics, Television, and Popular Culture in the 1970s and Beyond
12. 5/4 Martin Demant Frederiksen (2017) An Anthropology of Nothing in Particular
11. 4/4 Stephen Strang (2017) God and Donald Trump
10. 3/4 Robert F. Shedinger (2009) Was Jesus a Muslim?: Questioning Categories in the Study of Religion (!)
9. 2/4 William Elison (2018) The Neighbourhood of Gods: The Sacred and the Visible at the Margins of Mumbai
8. 1/4 Hugh Urban (2016) Zorba the Buddha: Sex, Spirituality, and Capitalism in Global Osho Movement (!)
7. 31/3 Jason Bivins (2015) Spirits Rejoice! Jazz and American Religion
6. 30/3 Aaron Hughes (2012) Theorizing Islam: Disciplinary Deconstruction and Reconstruction (!)
5. 29/3 M. Gail Hamner (2011) Imagining Religion in Film: The Politics of Nostalgia
4. 29/3 Elaine Howard Ecklund, David Johnson & al. (2019) Secularity and Science: What Scientists Around the World Really Think of Religion
3. 27/3 Leigh Eric Schmidt (2016) Village Atheists:  How America's Unbelievers Made Their Way in a Godly Nation
2. 26/3 Olivier Roy (2020) Is Europe Christian?
1. 25/3 Jay Wexler (2019) Our Non-Christian Nation: How Atheists, Satanists, Pagans, and Others Are Demanding Their Rightful Place in Public Life (!)

Kävin aluksi läpi kaikki sivustolla olevat haastattelut, joita uskontokategoriassa on noin 800. Valitsin niistä kiinnostavimmat, yhteensä noin 70. Sitten ryhmittelin ne eri tekstitiedostossa teemoihin, jotta on helpompi hakea itseäni eri hetkinä eniten houkutteleva haastattelu.

Haastatteluja kuunnellessa etsin kirjan sisällysluettelon ja esikatselun netistä. Yleensä se löytyy Amazonin sivuilta tai Google Booksista. Näin voi samalla selailla teosta tai sen osia. Toisinaan voi myös hakutoiminnolla tarkistaa, onko henkilöön X viitattu tai onko aihetta Y käsitelty. Jos haastattelu on tarpeeksi kiinnostava, voi katsoa kirjan hinnan mahdollista ostamista varten. Haastattelun jälkeen laitan huutomerkin listani perään, mikäli sisältö on ollut erityisen kiinnostava.

Viime päivinä olen kuunnellut podcasteja kävelyillä. Tällaisissa tilanteissa esikatselun ja sisällysluettelon selailu jää haastatteluja edeltävään tai niiden jälkeiseen aikaan. Päämäärätön ihmisten väistely aurinkoisessa säässä on huomattavasti mielekkäämpää, kun korvissa pauhaa haastattelu.

Toistaiseksi olen painottanut kahta teemaa, sekularismia / uskonnottomuutta sekä uskontoa populaarikulttuurissa. Pyrin kuitenkin rikkomaan kaavaa jatkuvasti ottamalla tasaisesti esimerkiksi teoriaa, buddhalaisuutta, uusia uskonnollisia liikkeitä ja Yhdysvaltojen uskontotilannetta. ”Shortlistillani” on muutakin, mutta osa teemoista odottaa vielä vuoroaan. Näin peruslinja on selvä: painotus on tutkimuksellisissa kiinnostuksissani, mutta vähän väliä tutustun johonkin itselleni tutkimuksellisesti hieman vieraampaan aiheeseen. Mukana on myös muita kuin tutkijoiden kirjoittamia teoksia. Ne on listallani vähemmistössä, mutta jos aihe on kiinnostava, olen ottanut niitä mukaan.

Muutamilla kursseilla käytän jonkin verran aikaa itseopiskeluun kannustamiseen. Puhun itseopiskelun merkityksestä ja annan kurssin sisältöön sopivia esimerkkejä. Useimmiten nostan esiin myös itseäni inspiroineita sivustoja. Ehkäpä lisään New Books in Religionin tähän podcastien listaan The Religious Studies Projectin jatkoksi.



Ei kommentteja: