Siitä huolimatta että olen viettänyt yli kaksi vuotta elämästäni Englannissa, en ole kirjoituksissani (muistaakseni) kertaakaan käsitellyt jalkapalloa. Älkää ymmärtäkö väärin: totta kai olen jalkapallon ystävä. Seuraan liigoja ja käyn peleissä silloin tällöin. Puhun myös mielelläni jalkapallosta. Syynä hiljaisuuteeni on se, että siitä lajista kirjoitetaan muutenkin paljon, ehkä liikaa.
Ei tämäkään kirjoitus käsittele jalkapalloa, vaan Pohjois-Englannin kulttuurihistoriaa. Jalkapallo on vain motivointikehys. Kysymys kuuluu: Mitä joukkuetta seuraaviin kansanomaisiin nimityksiin sopivat ihmiset todennäköisimmin kannattavat?
Aloitetaan helpoimmasta:
Mancs?
Oikeas vastaus on tietysti Manchester. Todennäköisemmin City kuin United, koska jälkimmäistä kannattavat lähinnä aasialaiset. Manc-nimitys tulee kaupungin nimestä ja pilkkanimenä sitä käytetään lisäämällä loppuun apina: Manc Monkey. Tosin poppareista ainakin Ian Brown kantaa ylpeänä tätä nimitystä.
Seuraavakin lienee helppo futisfaneille:
Geordies?
Oikea vastaus on Newcastle United. Nimitys voi tulla kenestä tahansa alueella vaikuttaneesta Georgesta, mutta yhtä lailla se saattaa tulla juuri siitä, että george on siellä päin kuka tahansa. Se on yleinen nimi samaan tapaan kuin Bruce tarkoittaa ketä tahansa australialaista ja Inga naispuolista ruotsalaista vaihto-oppilasta Yhdysvalloissa.
Loput ovat vaikeampia.
Scousers?
Oikea vastaus on Liverpool tai Everton. Nimitys tulee lihamuhennoksesta nimeltä ”lopscouse”, jonka merimiehet tekivät tunnetuksi Merseysiden tuulisilla rannoilla.
Clayheads?
Oikea vastaus on Stoke. Nimi tulee yksinkertaisesti keramiikkateollisuudesta.
Mackems?
Oikea vastaus on Sunderland (ks. kuva). Laivanrakentajien kaupungin asukkaita kuvaava nimi tulee ilmeisesti murteellisesta ilmaisusta ”We mack’em, and ye tack’em” eli me teemme laivat (make them) ja te otatte ne.
Codheads?
Oikea vastaus on Hull, joka pelaa ensi kaudella pykälää alemmalla tasolla. Englannin Pieksamäen asukkaiden nimittäminen turskapäiksi juontuu tietenkin itärannikon kalastusperinteestä. Pilkkanimityksenä se viittaa siihen, että asukkaat haisevat kalalle.
Smoggies?
Oikea vastaus on Middlesbrough ja nimitys tulee teollisuuden savupäästöistä, jotka joskus ennen hallitsivat kaupungin ilmatilaa. Joukkue putosi toissakaudella valioliigasta ja jo sitä ennen kaupungin yllä oleva savu tuli todennäköisemmin pubin ulkopuolella tupakoivista kuin tehtaista.
Woollybacks?
Oikea vastaus on Wigan, josta kannettiin villaa (selässä, ilmeisesti) satamiin. Kyse on tiettävästi Liverpoolin satamatyöläisten antamasta yleisnimityksestä villaa tuottaneille maalaisille, joiden joukkoon wiganilaiset lasketaan. Lieneeköhän nimityksellä jotain tekemistä Emmerdalen villapakan kanssa?
Korostetaan vielä, että nämä eivät ole nimenomaisesti seurojen kannattajien vaan kaupunkien asukkaiden lempi- tai pilkkanimiä. Pääasiallisesti opin nämä nimitykset Tim Collinsin kirjasta The Northern Monkey Survival Guide.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti