perjantai 2. heinäkuuta 2010

Islaminvastaisuus, feminismi ja kulttuuri-imperialismi


Vuoden 2009 alkupuolella hollantilainen poliitikko Geert Wilders halusi tulla UK Independent partyn (UKIP) Lordi Pearsonin kutsumana Englantiin, tarkoituksenaan näyttää hänen tekemä islaminvastainen lyhytelokuva Fitna. Wilders käännytettiin takaisin lentokentällä, jonne oli haalittu suuri joukko toimittajia todistamaan skandaalia. Myöhemmin kielto peruttiin ja Wilders tuli näyttämään teoksensa kaikessa hiljaisuudessa.

Osana tutkimusprojektia olemme analysoineet, miten brittimedia käsitteli maahantulon kieltämistä. Kun alustimme aiheesta Loughborough’n yliopistossa, eräs hollantilainen korosti Wildersin johtaman puolueen monimutkaisuutta. Puolue ajaa eläinten, homojen ja naisten oikeuksia, joten se ei ole tyypillisesti äärioikeistolainen. Lisäksi se, että Wilders on intialaissyntyisen äidin lapsi ja itse naimisissa unkarilaisen kanssa, tekee merkittävän pesäeron perinteiseen äärioikeistoon.

On totta, ettei äärioikeisto kuvaa osuvasti Wildersin johtamaa vapauspuoluetta, Partie Voor Vreiheid (PVV). Mutta yhtä totta on, ettei kuvaus puolueesta edellä mainittujen oikeuksien ajajana kerro mitään heidän näkemystensä kokonaisuudesta. Tämä käy ilmi, kun lukee yhtyeen ”visiota” ja tarkastelee, missä asiayhteyksissä eläinten, naisten ja homojen oikeudet tulevat esiin.

Puolueen visiossa on yhdeksän teemaa ja niistä viimeisin käsittelee eläinten oikeuksia. Tavoitteena on kiristää lainsäädäntöä niitä vastaan, jotka kohtelevat eläimiä huonosti. Samalla mainitaan muslimien rituaaliteurastus, jonka harjoittaminen halutaan rangaistavaksi. Voi olla, että eläinten oikeuksia ajavat aktivistit eivät kuitenkaan sovellu puolueen pirtaan, sillä puolue ajaa squattauksen kieltämistä. Toisinaan eläinoikeusaktivistit ovat squattaajia ja muutoinkin molemmat suhtautuvat myönteisesti toisiinsa.  

Yksikään teemoista ei keskity naisten tai homojen oikeuksiin. Ne esiintyvät muiden teemojen yhteydessä. Maahanmuuttoon liittyen puolue voisi hyväksyä homoseksuaalit turvapaikanhakijat islamilaisista maista, kuten Iranista ja Syyriasta, mikäli heitä on vainottu. Yleisemmin puolue haluaa kieltää maahanmuuton islamilaisista maista.

Homojen oikeudet mainitaan puheissa ja haastatteluissa 6-7 kertaa. Jokaikinen kerta asiayhteytenä on islam. Seksuaalivähemmistö mainitaan, jotta voitaisiin sanoa jotain negatiivista islamista tai monikulttuurisuuspolitiikasta. Mitään sellaisenaan positiivista homoista tai naisista (tai niiden oikeuksista) ei sanota. Täten esimerkiksi homoilla ei ole puolueen agendassa positiivista arvoa; ne ovat puhtaasti välineellisiä, käyttökelpoisia, jotta voidaan sanoa jotain kielteistä islamista. Homojen oikeuksia ei korosteta homojen itsensä vuoksi vaan siksi että islamissa suhde seksuaalivähemmistöihin on pääsääntöisesti kielteinen.

Yksi esimerkki: puolueessa väitetään, että pääministeri ei ymmärrä, että kasvanut viha homoja ja juutalaisia kohtaan on yhteydessä islamilaiseen maahanmuuttoon. Puolueen tavoitteena onkin lisätä perustuslakiin maininta siitä, että Alankomaiden perustana ovat pääasiallisesti kristilliset, juutalaiset ja humanistiset arvot.

Hollantia taitavat voivat lukea puolueen omalta sivulta (pvv.nl, klikkaa ”PVV Visie”), jossa on myös englanninkielisiä haastatteluja.

Wilders on käypä esimerkki siitä, mitä Gayatri Spivak on kutsunut feminismin kulttuuri-imperialistiseksi riistoksi. Spivakilla ilmeisesti oli mielessä valkoiset länsimaiset miehet, jotka ovat herroja myös omassa elinympäristössään.

Vähemmistöjen oikeuksista käytävän kamppailun valjastaminen islaminvastaisuuteen on nykypäivänä usein toisenlaisten vähemmistöjen strategia, kansanmiesten ja niiden ennakkoluuloista voimansa saavien provokaattoreiden, kotoisten halla-ahojen ja perussuomalaisten, samoin kuin Suomessa vähemmän tunnettujen wildersien.

Alkuperäislähteisiin tutustuminen on suositeltavaa, kun joku väittää wildersien ja vastaavien puolustavan homojen ja naisten oikeuksia. Väitteet eivät ole aina vääriä, mutta niiden asiayhteys paljastaa jotain perustavampaa.

Ei kommentteja: