keskiviikko 16. syyskuuta 2015

Uusi syksy ja muutokset tuulet

Syksy on tuonut mukanaan uutisia Suomen hallituksen leikkauksista. Vaikka tämä on valtakunnan ykkösaihe, joka toki ansaitsee kommentointia, omassa elämässäni kenties merkittävin muutos on töiden aloittaminen uskontotieteen yliopistonlehtorina Helsingin yliopistossa.

”Alku aina hankalaa” on kulunut fraasi, joka ei sovi tilanteeseeni. Pikemminkin uuteen yliopistoon siirtymistä kuvaa paremmin ”alku aina kiireistä” tai ”alku aina työntäyteistä”. Uusien kurssien suunnittelun ja toteuttamisen lisäksi on uusi ympäristö, jossa on opeteltava, missä on kirjasto, luentosali ja ruokala. Lisäksi on opeteltava, miten tulostetaan, miten saadaan opiskelijoiden tulokset järjestelmään ja millaisia tietoja yliopisto tarvitsee pyörittääkseen minua osana systeemiään.

Alun kiireisyyden ja työntäyteisyyden vuoksi en ole ehtinyt miettiä blogia kovinkaan paljon. Tai miettiä ehtii, mutta toteuttamisen kanssa on niin ja näin. Ja jos huvittaa toteuttaa, valikoi mieluiten kevyitä harrastusaiheita, kuten musiikin.

Toistaiseksi uusi työ on ollut kiinnostavaa. Vaikka monien käytännön asioiden kanssa on kevyesti hukassa, ja työtovereita joutuu vaivaamaan kysymyksillä tämän tästä, päällimmäinen ajatus on varauksettoman myönteinen: tässä työssä olen kuin kala vedessä (viljelläkseni taas yhtä kulunutta fraasia). Tietenkin alussa päivät venyvät pitkiksi eikä vapaa-ajan ongelmia ole, mutta se kuuluu uusien kuvioiden opetteluun.

Suurin osa ajasta menee tällä hetkellä luentojen valmisteluun, oppiaineen ja yliopiston arkeen tutustumiseen ja opiskelijoiden asioiden hoitamiseen. Olen kuitenkin sanonut monta kertaa, ettei yliopistonlehtorin tule identifioitua sataprosenttisesti opettajaksi ja unohtaa tutkimusta. Vähitellen on löydettävä rytmi, joka palvelee työn opetuksellisia ja tutkimuksellisia ulottuvuuksia – molempia.

Tämän tekstin pääasiallisena tehtävänä on vain muistuttaa, että joskus työkiireet menevät blogitekstien kirjoittamisen edelle. Siksi seuraavat kuukaudet voivat olla hieman normaalia hiljaisempia tai aiheiltaan kevyempiä.

Ei kommentteja: