sunnuntai 10. kesäkuuta 2018

Näistä syistä Suomi ei ole ollut jalkapallon MM-kisoissa

Pian alkavat jalkapallon MM-kisat. Suomi ei pelaa niissä. Ei Suomi ole pelannut koskaan aikaisemminkaan. Nyt selitän lyhyesti, miksi Suomi ei ole koskaan pelannut jalkapallon MM-kisoissa.

Tunnetuin selitys on se, ettei Suomi ole pelannut tarpeeksi hyvin karsinnoissa. Tämä on kuitenkin vain osaselitys. Nimittäin ennen toista maailmansotaa MM-kisoihin pääsi ilmoittautumalla. Suomi ei ilmoittautunut.

Suomi seurasi tuolloin olympialiikkeen amatööri-ihannetta eli ammattilaisuutta ei suosittu. FIFAn MM-turnaus oli syntyjään ammattilaisuuden pohjalle syntynyt tapahtuma. Ammattilaisuuden suosimisella Suomella olisi voinut olla intressiä ilmoittautua ja saada kasaan yhtä kova tiimi kuin Ruotsilla, joka muutti linjansa Suomea aikaisemmin.

Suurempi syy lienee kuitenkin siinä, että aikansa tärkein urheiluorganisaattori eli suojeluskuntalaitos suosi pesäpalloa. Suojeluskuntajärjestö perustettiin vuoden 1918 sodan jälkeen valkoisten voittajien toimesta. Se suosi lajeja, jotka parantaisivat maanpuolustusvalmiuksia. Hiihto oli tietenkin tärkeää, mutta myös joukkuepelit, koska niillä oli ”joukkoja liikkeelle saava vaikutus”.

Vielä vuonna 1920 jalkapallolla näytti olevan hyvä asema suojeluskuntaurheilussa. Sitten Lauri Pihkala kehitti pesäpallon.

Jalkapallo jäi pesäpallon jalkoihin kahdesta syystä. Jalkapallossa ei saanut levätä nopeiden spurttien jälkeen, ainakaan samoin kuin pesäpallossa – ja oletetusti sodassa, kun liikutaan maastossa spurttaillen ja syöksyen. Sen lisäksi pesäpallon etu oli käsien käyttö. Käsien käyttökiellon ajateltiin olevan epäsopiva nuorten miesten hermostokehitykselle. Sodassa ei kranaatit ja turvenuijat ehkä lentelisi toivottuun tapaa, jos nuoriso vain potkisi nahkakuulaa.

Suomi ei siis ole koskaan ollut kisoissa yksin epäonnistuneiden karsintojen vuoksi. Aikanaan syynä olivat urheilupolitiikka – amatööriyden suosiminen – ja urheilun kytkeytyminen valkoisten maanpuolustusintoon.

Lähteinä on käytetty kahta artikkelia:

Itkonen, Hannu & Nevala, Arto 2007. Jalkapallo, maailma ja Suomi. Hannu Itkonen & Arto Nevala (toim.), Kuningaspelin kentät. Jalkapalloilu paikallisena ja globaalina ilmiönä. Helsinki: Gaudeamus, 11–20.

Vasara, Erkki 2007. Jalkapallo – suojeluskuntajärjestön vieroksuma urheilumuoto. Hannu Itkonen & Arto Nevala (toim.), Kuningaspelin kentät. Jalkapalloilu paikallisena ja globaalina ilmiönä. Helsinki: Gaudeamus, 84–99.

Ei kommentteja: