maanantai 15. syyskuuta 2008

Pedofiliahysteria

Brittiläisessä yhteiskunnassa on kummallisia piirteitä. Kenties eniten ovat ihmetyttäneet mediassa normaaleina asiantiloina kerrotut paikalliset toimenpiteet.

Viime talvena Liverpoolissa liikehuoneiston hoitaja laittoi hyönteiskarkottimen illaksi ja yöksi liikkeensä ulkopuolelle. Laitteesta tullutta ääntä ei kuule normaali kolmikymppinen ihminen, koska kuulo huononee ikääntyessä. Nuoret ja teinit sen sijaan kuulivat kimittävän äänen aina kun tulivat liikehuoneiston lähelle. Koko juttu kuulosti pehmoscifiltä: nuoret koetaan häiriöksi ja heidät halutaan pois silmistä. Ongelman käsittelyssä ei pohdita, missä teinit ylipäätään voisivat hengailla ja tavata toisiaan. Sen sijaan teinit ovat häiriötekijä, ja heidät siirretään sujuvasti toisaalle piipittävän laitteen avulla.

Teinien hyökkäys oli viime talven huolenaihe. Nyt on siirrytty askel hevimpään suuntaan. Pedofiilit ovat uusi uhka.

Peterboroughissa – joka on tunnettu junien risteysasemana ja Championship Managerin pelaajien parissa hyvänä valintana alasarjojen vaihtoehdoista – vanhemmat voivat kysyä ja saada tietoa poliisilta, onko lapsen kanssa tekemisissä olevilla ihmisillä, kuten lastenhoitajalla tai tarhatädillä, tuomioita pedofiliasta tai muusta lapsiin kohdistuvasta seksuaalisesta häirinnästä. Tämä on jokseenkin ymmärrettävissä, joskaan ei ongelmaton kokeilu.

Toinen tuore tapaus on puistossa aikaansa viettävien joutuminen suurennuslasin alle. Jossain Englannin nurkassa työskentelee puistovahti, jolla on oikeus poistaa puistosta epäilyttävä (”suspicious”) henkilö. Perusteluna on pedofilian kasvu, ja tämä tietysti tarkoittaa oikeasti pedofiliahysterian kasvua eikä mitään pedofiilien määrän lisääntymistä.

Yksin puistossa liikkuva on siis potentiaalinen pedofiili (kuvassa). Jossain yksittäisessä tapauksessa voitaisiin päästä kohtuulliseen konsensukseen epäilyttävästä henkilöstä. Televisiouutisissa ihmiset periaatteessa ymmärsivät tarpeen suojella lapsia, mutta pohtivat ääneen, miten epämääräinen käsite ”epäilyttävä henkilö” on.

Alkuvaiheessa olin hyvin epäilevä koko ajatusta kohtaan. Onko tämä taas näitä brittien ylilyöntejä? Välillä näitä piipittäviä laitteita Liverpoolissa, toisinaan metallinpaljastimia kouluun puukotusten välttämiseksi. Britit ovat kovin alttiita suojeluhysterialle. Sitten meni ällistyksen ja huumorin puolelle.

BBC:n televisiouutisten jutussa haastateltiin puistossa kävellyttä pariskuntaa. Heidät oli poistettu puistosta epäilyttävinä henkilöinä. Syyksi oli sanottu se, että naisen virkattu ja värikäs grungemyssy houkuttelee lapsia. Siis ei yksinäinen pedofiilimies, vaan pariskunta ja naisen myssy.

Ehkä seuraavaksi pitäisi kieltää puistot.

2 kommenttia:

olematon kirjoitti...

...ja kaikki myssyt.

Juri kirjoitti...

Kaikille lippalakit!

Viime kesänä törmäsin siihen, ettei maauimalassa saa ottaa kuvia. Uusi sääntö. Parikin hämmentynyttä vanhempaa laittoi kameraa takaisin kassiin. Mutta tämä nyt on ihan järkevää ja hallittavissa. Eihän lapsista välttämättä tarvitse kaiken aikaa muutenkaan ottaa kuvia, voi rauhoittaa elämää ja vahvistaa ihmisen elimellistä muistia, ettei maauimalaan tarvitse kantaa kameraa.