tiistai 29. syyskuuta 2015

Ympäri käydään graduoppaissa

Kuin tein uskontotieteen ja kulttuurihistorian gradujani kauan aikaa sitten, en muistaakseni sparranut itseäni graduoppaita lukemalla. Myöhemmin olen lukenut monista eri syistä. Viime viikkoina olen lukenut muutamia jo 1990-luvulla ilmestynyttä.

Yksi uudelleen lukemistani tutkielmanteko-oppaista on Juha T. Hakalan Graduopas (1999). Toinen on osin vanhentunut Umberto Econ Oppineisuuden osoittaminen (1990). Kolmas on Merja Kinnusen ja Olli Löytyn toimittama Iso gee (1999). Varsinkin viimeksi mainitun ensimmäisen lukukokemuksen muistan hyvin. Istuin autossa matkalla jonnekin yli kymmenen vuotta sitten. Luin siinä noin päivässä kyseisen teoksen. Tuolloin luin tutkielmanteon oppaita pohtiessani väitöskirjan menetelmällisiä ja työekonomisia kysymyksiä.

Monta vuotta vierähti ilman graduoppaita, mutta nyt olen päivittänyt osaamistani. Perustelu kuitenkin paljastaa ajan kulun: nyt olen lukenut graduoppaita, koska ohjaan melko suurta graduntekijöiden porukkaa. Lisäksi tulen keväällä vetämään seminaaria, jossa pyritään ohjatun tuen ja vertaistuen avulla saamaan gradut valmiiksi.

Yllä mainituissa graduoppaissa on ainakin kolme opiskelijaa auttavaa elementtiä:

1) Ne sisältävät useita käytännön ohjeita liittyen ohjaukseen, menetelmiin, aiheen oikeankokoiseen rajaukseen, vaatimuksiin ja karikkojen välttämiseen.

2) Ne sisältävät vertaiskokemuksia. Esimerkiksi Iso geessä on paljon lainauksia opiskelijoiden kokemuksista, jotka varmasti auttavat suhteuttamaan gradun uomiinsa: gradu on isotöinen homma, mutta se ei ole elämää suurempi asia.

3) Iso geessä on Pasi Heikuran lyhyt teksti ”10 hyvää syytä siirtää graduntekoa tuonnemmaksi”.

Jos Heikuran teksti ei saa opiskelijaa ymmärtämään, miten helposti opinnäytetyöhön tarttumista siirtää erilaisiin tekosyihin vedoten, saattaa gradu jäädä tekemättä. Siksi kyseinen teksti tulee pakolliseksi luettavaksi vetämälleni graduja viimeistelevälle seminaariryhmälle. Suuren osan muusta teosten sisältämistä oivalluksista pystynee välittämään muilla tavoilla.

Näköjään graduoppaista ei pääse eroon tässä elämässä.

Ei kommentteja: