En
ole koskaan innostunut nuorille suunnatuista romaaneista enkä niiden
filmatisoinneista. Syytä en osaa sanoa. Teininä yritin lukea Viisikkoja, mutta
en päässyt loppuun asti. Sormusten herroja en ole lukenut. Elokuvat olivat niin
pitkästyttäviä, että välillä piti käyttää kuvakelausta. Potter-kirjoihin en ole
koskenut ja leffat ovat pitkästyttäviä lastenelokuvia. Samaan sarjaan laitan
myös Da Vinci koodin, jota en ole lukenut, mutta leffa oli hömppäversio
itsessään lapsenmielistä seikkailua ja suurta tarinaa yhdistävästä Indiana
Jonesista. Sitten löytyi poikkeus.
Teineille kohdistettu Nälkäpeli-trilogia (Hunger Games) oli pitkään minulle täysin tuntematon juttu. Katsoin ensimmäisestä kirjasta tehdyn elokuvan tietämättä ilmiöstä yhtään mitään. Se iski, ehkä sen aihe oli emotionaalisesti niin koukuttava. Tapahtumat sijoittuvat tulevaisuuteen, jossa pääkaupunki on kukistanut kapinan ja hallitsee kahtatoista puutteessa elävää vyöhykettä. Muistutukseksi kapinan turhuudesta vyöhykkeiltä valitaan joka vuosi kaksi alaikäistä lasta Nälkäpeliin, jossa lapset tappavat toisiaan. Vain yksi selviytyy hengissä ja 23 kuolee.
Ehkä Nälkäpelissä vetoaa se, että se muistuttaa William Goldingin Kärpästen herrasta, jonka ahmin lukiossa. Vaikka Kärpästen herraa on helppo tulkita allegoriana maailmanpoliittisista tapahtumista, minua selvästi kiehtovat teokset, joissa lapsien väkivaltaisuus yhdistyy jonkinlaiseen pelitilanteeseen – tapa tai tule tapetuksi. On löydettävä liittolaisia, jotta selviytymismahdollisuudet kasvavat, mutta on petettävä liittolaiset, koska vain yksi voi sääntöjen mukaan olla voittaja.
Itse
pelitilanteet ovat vain pieni osa trilogiaa. Ensimmäisessä osassa peli on
pääosassa, toisessa sitä on pieni osa ja kolmannessa ei ollenkaan.
Kehyskertomuksessa on sopivasti sekoitettu kreikkalaista mytologiaa, Rooman
valtakuntaa, tositelevisiotematiikkaa ja dystooppista scifiä.
Kävin katsomassa toisesta kirjasta ilmestyneen elokuvan. Sen jälkeen alkoi vaivata, miten trilogia päättyy. En viitsinyt mennä etsimään vastausta verkosta enkä aikonut odottaa seuraavien elokuvien ilmestymistä (viimeinen kirja jaetaan kahteen elokuvaan). Päätin siis ostaa kirjat ja lukea ne alusta loppuun.
Kirjoissa päähenkilö Katniss Everdeen, 16-vuotias nuori nainen, kertoo tapahtumista minä-muodossa. Elokuvissa kerronta on ”objektiivista”. Kirjoissa on myös paljon enemmän teininä olemisen tematiikkaa ja ehkä hienovaraisia moraaliohjeita.
Ensimmäinen elokuva noudattelee kirjan tapahtumia kohtuullisen hyvin. Tietenkin kirjassa on erilaisia painotuksia ja enemmän tilaa käsitellä asioita – esimerkiksi päähenkilön pohdintoja siitä, voiko hän luottaa Nälkäpelissä samalta vyöhykkeeltä valittuun kumppaniin on kuvattu paljon elokuvaa syvemmin. Sama pätee moniin muihin tunteisiin.
Toinen elokuva, Vihan liekit (Catching Fire) jatkuu melko suoraan siitä, mihin ensimmäinen päättyi. Jos ei ole nähnyt ensimmäistä tai lukenut kirjaa, ei ole järkeä katsoa toista osaa. Tämä filmatisointi poikkeaa kuitenkin melko paljon kirjasta ja muutamia yksityiskohtiakin on muutettu. Kun luin ensimmäisen osan, en saanut erityisen merkittävää lisävalaistusta tapahtumiin. Toisen osan lukiessani ymmärsin elokuvasta paljon sellaista, joka jäi pimentoon tai epäselväksi katsomiskokemuksessa.
Vähän aikaa sitten kuultiin Philip Seymour Hoffmanin kuolemasta. Hoffman esittää toisessa elokuvassa pelinjohtajaa Plutarch Heavensbeetä. Kolmannessakin kirjassa Matkijanärhi (Mockingjay) Hoffmanin esittämällä hahmolla on keskeinen osa. Siitä tehdyn ensimmäisen elokuvan kuvaukset hän sai päätökseen, mutta toisessakin osassa hänellä on tehtävää. Tiedotteen mukaan suurin osa kuvauksista ehdittiin saamaan valmiiksi ja loputkin voidaan toteuttaa nykytekniikan avulla.
Kolmas
kirja alkaa mennä villiksi ja sotaisaksi teiniseikkailuksi. Siinä missä
ensimmäinen kirja oli täysin uskottava, toinen ottaa siitä pari askelta pois ja
kolmas venyttää rajoja edelleen. Menemättä paljastaviin yksityiskohtiin totean,
että kolmas osa sisältää emotionaalisesti verrattain rajuja ja rohkeitakin ratkaisuja.
Se jättää myös paljon lankoja, joita ei solmita kunnolla yhteen, vaikka
mielestäni tarpeeton epilogi kertookin, miten sitten tapahtui.
Kirjojen
lukemisen ja tähän mennessä valmistuneiden leffojen katsomisen jälkeen en
ihmettele trilogian suosiota.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti