keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Tutkijat ja tutkijuus julkisuudessa

Ylen verkkosivuilla tuli vastaan samana päivänä kaksi uutisjuttua, jotka molemmat kertovat jotain tutkijoista ja tutkijuudesta julkisessa keskustelussa ja mediassa.

Ensimmäinen tapaus: pääministeri Alexander Stubb kertoo jälleen kerran Nato-kannastaan jutussa, jossa hän toteaa seuraavasti: ”Itse kuuntelen huomattavasti mieluummin ulkoministeriön diplomaattia kuin jotain päivystävää dosenttia.”

”Päivystävä dosentti” on eräänlainen yleinen vitsi, mutta se kertoo myös jotain Stubbista, siitä, mitä ääniä hän arvostaa ja haluaa kuunnella. Tutkittua tietoa – ei kiitos.

Toinen tapaus: Yle Satakunnan toimittaja Päivi Meritähti tekee jutun siitä, miten kuukierto saattaa vaikuttaa viljelyyn. ”Kainalojutussa” todetaan, ettei kuun vaikutuksille ole tieteellisiä todisteita, mutta ingressissä todetaan, että ”Vanhan perinteen noudattajia löytyy useita ja he ovat löytäneet nousevan kuun vaikutukselle jopa tieteellisiä perusteluja. Niiden mukaan juuri tällä hetkellä on paras aika laittaa kasvit kasvamaan.”

Mielestäni on ihan kiinnostavaa tehdä juttuja uskomuksista, joihin jotkut kertomansa mukaan perustavat toimintansa. Tällaisen henkilön sanomisten pukeminen kvasitieteelliseen kaapuun on kuitenkin osoitus huonosta työstä. Kaikkein pahinta jutussa on, että kuun kierrosta innostunutta Anne Pöyhöstä kutsutaan ”kansanperinteen tutkijaksi”, joka kuitenkin puhuu jutussa luonnontieteen kaltaista kieltä magneettikentistä.

Ei ole ihme, jos tutkijoiden ja tutkijuuden maine kärsii, jos toimittajat käyttävät kenestä tahansa tutkijan nimikettä. Onneksi nämä tapaukset eivät ole aivan kaikkien poliitikkojen ja toimittajien käsityksiä.



Tervemenoa ”kansanperinteen tutkijan” kuusivustolle: http://www.ylakuu.com/suomi/

Ei kommentteja: