lauantai 1. joulukuuta 2012

Huivitulkinta Glasgow’ssa


Miten uskonnollinen tai kulttuurinen tausta vaikuttaa tulkintoihimme? No varmasti monella tavalla, mutta aina kun törmää uusiin esimerkkeihin, voi hämmästyä tai muistuttaa itseään tulkintojen paikantuneisuudesta.

Glasgow’ssa käydessäni vierailin paikassa nimeltään St Mungo Museum of Religious Life and Art. Sinne oli koottu kaikenlaista esineistöä, jonka tarkoituksena oli kertoa uskonnoista ja erityisesti niiden siirtymäriiteistä.

Yksi pysäyttävistä taideteoksista oli Sibylle Von Halemin (s. 1963) teos ”Veil” vuodelta 1991 (kuvassa). Se koostuu kullanvärisistä metallipalasista ja näyttää kasvotkin peittävältä kokovartalohaarniskalta, jonka alaosa on hameenmuotoinen.

Oma reaktioni oli yksinkertainen: onkohan tässä jokin uskontokriittinen ulottuvuus? Mene ja tiedä. Ainakin esine kiinnittää huomion.

Museon ylemmässä kerroksessa, josta taideteos myös näkyy, on video, jossa ihmiset kertovat omia tuntemuksiaan teoksesta. Kosketin näyttöä ja kuuntelin hetken yllätyksettömiä kokijoiden kuvauksia, kunnes harhailevan huomioni pysäytti videolla esiintyvä nuori musliminainen.

Nainen totesi, että nähdessään teoksen hänelle tuli mieleen haarniska. Kun hän näki sille annetun nimen, hän yllättyi. Hänelle ei tullut teoksesta mieleen islam eikä hunnuttautumisperinne. Hän itse piti huivia, joka jätti kasvot näkyviin.

Vasta teoksen nimi ohjasi hänet hahmottamaan, että tekijä viittasi islamiin. Hänen oma käsityksensä huiviperinteestä ohjasi häntä tulkitsemaan toisin. Tuo tulkinta poikkesi siitä, mitä teos tuo mieleen oletettavasti suurelle osalle museon vierailijoista.

*

Iltaohjelmassa oli tanskalaisen The Raveonettesin keikka. Hienon orkesterin esiintyminen sujui rutiinien mukaisesti, encoreen saakka. Bändi tuli takaisin lavalle ja puhui mikrofoniin. En oikein saanut selvää, joten otin tulpat pois korvista. Pian vieressäni nahkatakkinen mies alkoi huitoa kädellään, että täällä minä olen. Mies eteni lavalle asti, ja vasta kun hän alkoi laulaa, tajusin, kuka hän oli – Glasvegasin laulaja James Allan. Hän esitti The Raveonettesin kappaleen ”Love can destroy everything”. Hauska päätös mainiolle, joskin muutoin tavanomaiselle tapahtumalle. Tosin pieni selvittely paljastaa, ettei James noussut lavalle The Raveonettesin keikalla ensimmäistä kertaa.

Ei kommentteja: